Programma Reclaim the Seeds Amsterdam

Het weekend van 3 en 4 maart is verdeeld in de zaterdag met de focus op de zadenbeurs en een vol workshopprogramma en een zondag waar mensen zelf aan de slag kunnen in de tuin en kennis kunnen maken met (stads-) landbouwprojecten in de omgeving.

Zaterdag 3 maart

De markt zal kleiner zijn dan bij de 'landelijke' editie in Rotterdam een week eerder, maar toch hebben we een aantal interessante kraamhouders weten te strikken. Je zult er bijzondere zaden kopen kunnen kopen, maar we proberen juist ook het echte ruilen van zaden te stimuleren. Neem dus ook wat bewaarde zaden uit je eigen tuin mee indien je die hebt!
Op de markt zullen ook tuinprojecten uit de regio zich presenteren en kun je kennismaken met slimme technieken voor balkon- om moestuin.

Gedurende de dag vinden diverse lezingen en workshops plaats. Hier wordt zowel aandacht besteed aan de problemen waar de landbouw en onze maatschappij mee te maken hebben als aan de mogelijke alternatieven. Hierbij gaat het zowel om de politiek als om praktische zaken waar je zelf mee aan de slag kunt. Een greep uit de lijst:

- Opkweken van Bijzondere Planten
- Composteren met Wormen
- Het zelf vermeerderen van zaden
- Landbouw en klimaatverandering
- Update over nieuwe typen genetische manipulatie
- Een wandeling om eetbare planten te leren oogsten

En bij Ome Cor kun je zien hoe je vruchtbomen moet enten.

Uiteraard zal een kinderprogramma voor de kleine groene vingers niet ontbreken.

Op de zaterdag kun je naast het workshopprogramma ook genieten van wat hapjes en drankjes en aan het eind van de dag zal er een band spelen bij het kampvuur, worden er verhalen verteld en is er een filmprogramma.

Zondag 4 maart

De vroege vogels kunnen zondagochtend dauwtrappen onder leiding van Wil Sturkenboom. Daarna wordt de zondag vooral een actieve meewerkdag; je kunt helpen snoeien in de boomgaard en de eerste tuinbonen bij de pluktuin kunnen de grond in. Daarnaast komen er fietsexcursies naar diverse tuinprojecten in de omgeving. En van de bestemmingen is een nieuw voedselbos in de buurt. Hier zal Wouter van uitleg geven over deze zeer duurzame manier van voedselproductie.

De dag zal worden afgesloten met een protest-fietstocht naar de Boterbloem, een biologische boerderij aan de rand van Amsterdam die wordt bedreigd door een bedrijventerrein.