Algemene verslagen van Reclaim the Seeds zadenbeuzen van de afgelopen jaren

-- Klik hier voor de verslagen van een selectie van de workshops, presentaties en discussies die de hebben plaatsgevonden tijdens de zadenbeurs van Reclaim the Seeds. --

Een leerzame online Reclaim the Seeds 2021

Het zit er op! Op 21 en 22 maart vond de digitale versie van Reclaim the Seeds plaats. Er was een uitgebreid programma met lezingen en workshops. Van de meeste programmaonderdelen zijn opnames gemaakt en deze zijn terug te kijken op de website van Reclaim the Seeds Amsterdam. Op die site vind je ook een overzicht van de digitale marktkramen en hun websites.

Hoewel we het een geslaagde weekend vonden kon het toch niet tippen aan een 'echte' Reclaim the Seeds op locatie. Vele mensen die langs de kramen schuifelen, onverwachte ontmoetingen en discussies en bijpraten met vrienden, dat maakt een fysieke zadenbeurs zo aantrekkelijk. Ook de goede catering ontbrak online.

Voor de lezingen was de online editie een redelijk alternatief. Ook zo bleek het mogelijk op een boeiende manier informatie over te brengen en via vragen een discussie te starten. Praktische workshops en rondleidingen waren al iets minder leerzaam dan anders. Maar vooral de markt en het ruilen van zaden hadden te lijden onder het gebrek aan direct contact. Er stond een online ruilforum op de website, maar hier werd maar mondjesmaat gebruik van gemaakt. Ook was het technisch mogelijk om met andere deelnemers in gesprek te raken, maar ook hier werd niet veel gebruik van gemaakt. Mogelijk was de techniek een obstakel, of wisten de deelnemers het niet te vinden? Het kan ook dat er simpelweg niet zoveel behoefte was aan online gesprekjes en men het wel best vond om tussen de online lezingen door gewoon even wat anders te doen. Het ging goed, het kan beter, maar hopelijk is corona volgend voorjaar zo ver onder controle dat er weer een echte drukbezochte zadenbeurs mogelijk is.

Graag willen wij alle sprekers en marktkraamhouders bedanken voor hun aanwezigheid. Ook veel dank aan De Fruittuin van West voor tijd en ruimte, Eva DeCarlo voor de vormgeving en LiveFestival.Online - Strohplatz Duurzaamheid voor de technische realisatie. Uiteraard moeten de ook de overige organisatoren niet vergeten. Reclaim the Seeds is geheel afhankelijk van vrijwilligers.

Wil je op de hoogte blijven van andere zadenmarkten of informatie hierover geef je dan op voor de nieuwsbrief van Reclaim the Seeds. Via dit adres kun je ook andere zaden- en stekjesbeurzen kenbaar maken, die worden dan vermeld op deze website.

Mocht je net als wij uitkijken naar Reclaim the Seeds 2022, dan helpt het om een (kleine) donatie te doen. De vrienden van ASEED lenen hun donatieknop. Vermeld hierbij Reclaim the Seeds. Elk bedrag wordt gewaardeerd.

Tot volgend jaar!


2019: Knusse, grootse en biodiverse zadenbeurzen

Zaterdag 2 februari 2019, Oudenaarde (BE): Reclaim the Seeds - kiemen van verzet
De eerste van de maar liefst vijf Reclaim the Seeds zadenbeurzen vond begin februari plaats in het Belgische Oudenaarde. De zadenwerkgroep van Velt organiseerde alweer voor de vierde maal een zadenbeurs met workshops. Door een aantal tegenslagen was de opkomst dit jaar iets kleiner dan het jaar ervoor, maar er werden weer veel zaden geruild, vaak van soorten die je nergens anders vindt.
Meer informatie: https://beweegt.velt.be/zadenwerkgroep/2822/inplanning
Contactadres: reclaimtheseeds@velt.nu

Zaterdag 9 februari 2019, Beuningen: Reclaim the Seeds
Op zaterdag 9 februari vond op de ecologische recreatielanderij Hof van Wezel een kleine, knusse versie van de zadenruil Reclaim the Seeds plaats. Het was een leuke middag waar zo'n honderd mensen hun zaden ruilden en deelnamen aan drie workshops over landbouw en voedsel.

Karla Mulder van Eetbaar Nijmegen vertelde over diverse initiatieven om oogsten te delen, waaronder het online netwerk Ripe Near Me. Caspar Hallmann, onderzoeker aan de Radboud Universiteit, presenteerde de alarmerende resultaten van zijn onderzoek waaruit blijkt dat de afgelopen 25 jaar driekwart van de insecten in Duitsland is verdwenen. De belangrijkste oorzaken hiervan zijn schaalvergroting en gebruik van pesticiden in de landbouw. Tenslotte vertelde Godert Wietema enthousiast over het natuurlijk houden van kippen, waarbij hij het belang van het behoud van oude rassen benadrukte.

Door de kleine schaal was het organiseren relatief weinig werk en gezien de vele positieve reacties zijn de organisatoren zeker van plan volgend jaar weer een zadenruil op de Hof van Wezel te houden.

Zaterdag 9 maart 2019, Drachten: Noordelijk Zadennetwerk - zaaien met pit
Na Reclaim the Seeds in Groningen in 2014 zijn ze in het Noordelijke provincies fanatiek doorgegaan. Nu vierde ze haar lustrum. Een kleine 1000 tuin- en groenliefhebbers verzamelden zich bij kwekerij Passiflora in Drachten voor een rijke variatie aan zaden, knollen, wortel, fruitbomen en -struiken. Hoogleraar Pier Vellinga hield een lezing over klimaatverandering en Marc Siepman over het belang en de complexiteit van een gezonde bodem. Deze sprekers namen, samen met wethouder Piet de Ruiter, Monique Wijn en Leah Groeneweg ook deel aan een paneldiscussie over de toekomst van ons voedselsysteem en het belang van het behoud van zaden. Oftewel; het was een zeer geslaagde dag! Op naar het volgende jubileum.

Uitgebreidere verslagen van de lezingen zijn te vinden op de website van het Noordelijk Zadennetwerk.

23-24 maart 2019, Amsterdam: Reclaim the Seeds
Na de zadenbeurs vorig jaar besloten mensen bij de Fruittuin van West dat er dit jaar weer een Reclaim the Seeds zou moeten komen. Ze houden woord, en hoe! Op de website staat inmiddels een imposante lijst workshops met naast veel praktische bijvoorbeeld ook over het patent op teff, het belang van biodiversiteit bij het voeden van de wereldbevolking en over de link tussen het gebruik van fossiele brandstof in de landbouw en klimaatverandering. Voor beide dagen is er een mooie lijst kramen met zaden, stekjes, tuinboeken en politieke info. ASEED heeft hier toch nog een rolletje bij de organisatie en op het programma.
Meer informatie op http://www.reclaimtheseeds-amsterdam.nl
Contactadres: info@reclaimtheseeds-amsterdam.nl

Zaterdag 30 maart 2019, Wageningen: Reclaim the Seeds
Drie jaar geleden vond in Wageningen Reclaim the Seeds tegelijk plaats met de conferentie van Voedsel Anders. Nu pikt de Boerengroep het weer op en werd er een regionale zadenbeurs georganiseerd bij De Hoge Born. De dag trok veel bezoekers en er was een superinteressant programma. Remmelt Groenwold hield een lezing over het veredelen van appelrassen voor de biologische landbouw, Noortje Bas vertelde over de rol en werking van zadenbanken en René Groenen ging in op alternatieve manieren om onafhankelijk van grote bedrijven biologische veredeling te financieren. Bij Droevendaal Farm werd aandacht besteed aan voedselbossen.
Een ander thema tijdens deze Reclaim the Seeds was het herbebossen en het herwaarderen van de functie van bomen. Hierbij kwamen diverse aspecten van agro-forestry aan bod. Je kon er o.a. leren hoe je zelf een voedselbos begint. Deze workshops werden gegeven door Bastiaan Rooduijn, Kees Van Veluw en Malika Cieremans en vonden plaats naast het Food Forest bij Droevendaal Farm.
Een uitgebreider verslag in het Engels is te vinden op de website van De Boerengroep.

Zaterdag 18 mei 2019, Bergen (N-H), Reclaim the Seeds
Bij Ecodorp Bergen vond op 18 mei een gecombineerde Reclaim the Seeds en Groene Passie plaats. Voor zaden was het te laat, maar er waren vele stekjes en grotere planten te ruil en te koop. Daarnaast waren er op de markt diverse andere milieuvriendelijke initiatieven te bewonderen. Foto's van de dag zijn te vinden op de feestboekpagina van het evenement.

2018: De zaden zijn binnen, laat de zomer maar beginnen

In februari en maart 2018 waren er onder de noemer Reclaim the Seeds maar liefst drie zadenbeurzen. En daarnaast nog een van het Noordelijk Zadennetwerk die er eigenlijk ook bij hoort. Het was een hoop werk om alles te organiseren maar we zijn tevreden met het resultaat. Het aantal mensen in Nederland en Vlaanderen dat serieus bezig is met het verbouwen van groente en met het zelf bewaren en uitwisselen van zaden lijkt nog steeds toe te nemen.

Er groeien bijzondere zaden in Rotterdam

Als eerste was Rotterdam aan de beurt. Op zaterdag 24 februari vond Reclaim the Seeds plaats in een zonnig, warm en inspirerend BlueCity in Rotterdam. Het werd hier samen georganiseerd met het stadslandbouwfestival ERGroeit. Dat deze twee evenementen goed op elkaar aansluiten bleek wel: het werd een gezellig dag en zowel de zadenbeurs als de vele workshops over stadstuinieren werden zeer goed bezocht. Waarschijnlijk heeft deze dag de beweging balkon-, moes- en buurttuiniers in de regio Rijnmond een extra impuls gegeven. [lees verder in het een uitgebreider verslag van Reclaim the Seeds & ERGroeit in Rotterdam en bekijk wat mooie foto's van de dag op ASEEDs website.]

De fruittuin vol zaden

Op 3 en 4 maart was Reclaim the Seeds bij de Fruittuin van West in Amsterdam. Deze zelfoogst-boomgaard is een mooie locatie. De markt op zaterdag vond plaats om een mooie, met een zeil overdekte binnenplaats. Helaas was het berekoud en kon die dag in Amsterdam op de grachten worden geschaatst. Hierdoor was het minder druk dan het had kunnen zijn. De workshops waren goed bezocht, maar de deelnemers brachten minder tijd door op de markt. Toch waren er die dag wel een paar honderd bezoekers.

Op de zondag waren er interessante excursies naar tuinprojecten in de omgeving. In het gebied liggen een bijentuin, een beginnend voedselbos, en kleinschalige tuinbouwprojecten. De dag werd afgesloten met een strijdbare protestfietstocht naar de Boterbloem, een biologisch akkerbouwbedrijf dat dreigt te worden opgeslokt door nog een een bedrijventerrein.
Alles bij elkaar was het een Reclaim the Seeds in Amsterdam geslaagd.

Van Zuid tot Noord samen tegen Baysanto

Weer een week later, op 10 maart vond in Leuven een Reclaim the Seeds plaats als onderdeel van de eerste Velt-markt. Het aanbod zaden om te ruilen was hier enorm en ook het workshopprogramma mocht er zijn. Er waren ruim 1000 deelnemers en aan het eind van de dag was iedereen, met de nieuwe zaden, plantjes, pootgoed en kennis, klaar voor een nieuw tuinseizoen. [Op de website van Velt kun je een uitgebreider verslag vinden, inclusief de sheets van een aantal lezingen.]

Ook op 10 maart vond 375 kilometer naar het noorden in Groningen de jaarlijkse zadenbeurs van het Noordelijk Zadennetwerk plaats. Sinds Reclaim the Seeds in 2014 in het Groningse Haren plaatsvond wordt hetzelfde concept hier jaarlijks herhaald: een workshopprogramma over praktische en politieke landbouwonderwerpen bij een beurs met bijzondere, vaak regionale zaden, knollen en stekjes. De organisatie deze beurs in Groningen heeft groot gelijk als ze schrijft dat het "bevorderen en behoud van diversiteit actueel is in deze tijd waarin het zaadgoed inmiddels voor meer dan 50% in handen is van grote multinationals".

Terwijl chemieconcern Bayer Monsanto overneemt, het steeds makkelijker lijkt te worden patenten op gewassen te krijgen en er diverse nieuwe soorten gentech worden toegepast, gaat Reclaim the Seeds door met het promoten van de biodiversiteit, de duurzame landbouw, innovatie van onderop en samenwerking tussen tuinder en consument. Samen maken we een vuist tegen de industriële landbouw en de agribusiness!



































































Reclaim the Seeds 2017: Nijmegen plantte het voort!

Zaterdag 4 maart gonsde de hal van voormalige spinnerij de Vasim in Nijmegen van de activiteit. De belangstelling voor de landelijke zadenmarkt en zadenruilbeurs Reclaim the Seeds groeit elk jaar, net als de aandacht voor voedsel, klimaat, duurzaamheid en de negatieve effecten van industriële landbouw.

Het workshopprogramma was drukbezocht: naast achtergrondinformatie en praktische kennis omvatte dit presentaties over bestaande inspirerende projecten, van 'open-source'-zaden en Voedselbossen tot seed-saving voor stadstuinprojecten in Syrië. Reclaim the Seeds puilt uit van de alternatieven voor de industriële zadenmarkt, en dat is actueler dan ooit, nu de voorgenomen fusie tussen Bayer en Monsanto de zadenmarkt nog verder gemonopoliseerd en eenzijdig wordt. (Van bijna alle workshops staat een verslag op deze website.)

Reclaim the Seeds zorgde ook dit jaar weer voor de uitwisseling tussen vele, vaak heel verschillende mensen; van ervaren tuinders tot beginnende moestuiniers, van jong tot oud en boekenwurm tot buitenmens. Soms leverde dit direct al concrete initiatieven op zoals de gezamelijke productie van biologisch plantgoed voor de kleine tuinders bij Nijmegen. Ook werden plannen besproken voor een 'Food Autonomy Festival" en een vervolg op het Monsanto Tribunaal.

Midden op de dag was er een 'flash-mob' actiemoment om de aandacht te vestigen op patenten op voedsel. De EU-landen hebben verklaard deze patenten onwenselijk te vinden, maar het is de vraag in hoeverre het Europees Octrooibureau daar gevolg aan gaat geven. Ook is niet bekend wat er staat te gebeuren met de bijna 200 onwenselijke patenten die al zijn verleend. Onder die patenten behalve types broccoli, paprika en tomaten ook gerst en processen als bierbrouwen.

Op zondag, dag twee van Reclaim the Seeds, verzamelden circa honderd personen zich voor lokale activiteiten: rondleidingen langs duurzame voedselbos/tuinprojecten en geredde boomgaarden, en om te werken aan de permacultuur beplanting van de openbare ruimte in de nieuwe duurzame wijk rond IEWAN en het Eikpunt in Lent.

* Op de website van ASEED is een foto-gallery van Reclaim the Seeds in Nijmegen. Verslagen van de workshops zullen binnenkort verschijnen op de website van Reclaim the Seeds.

* In het verleden heeft Reclaim the Seeds bijgedragen aan de vorming van regionale netwerken van 'seed-savers'. Eén daarvan is het Noordelijke Zadennetwerk dat op 11 maart een zadenruilbeurs organiseert in Valthermond. Op 25 maart is er ook in Den Bosch weer een zadenbeurs.

* De huidige ontwikkelingen rond patenten zijn te volgen op de website van ASEED: 'Worden Europese Patenten op planten en dieren nu eindelijk verboden?'.

de flyer van 2017

Geslaagde zadenbeurs in Wageningen (13 februari 2016)

- 1000 deelnemers aan zadenbeurs en workshopprogramma op de Campus van de Universiteit van Wageningen.

- Gezamenlijk statement tegen patenten op gewassen de en machtspositie grote internationale landbouwbedrijven.

- Marie-Monique Robin en Olivier de Schutter presenteren het Monsanto Tribunaal aan de deelnemers.


Het Forum-gebouw van de Universiteit van Wageningen huisvestte op 13 februari de jaarlijkse zadenbeurs van Reclaim the Seeds, georganiseerd door studentenorganisatie Boerengroep en milieuorganisatie ASEED. Naast mensen die speciaal voor Reclaim the Seeds waren gekomen, kwamen ook bezoekers van de Voedsel Anders Conferentie een kijkje nemen op de markt. Er waren kramen van professionele 'seed savers' en kleine zaadbedrijfjes. Ook werd er veelvuldig gebruikgemaakt van de ruiltafels waar mensen zelf geoogste en geselecteerde zaden konden ruilen of weggeven.

Naast, deels vaste, deelnemers uit het hele land, waren er ook kraamhouders en veel bezoekers uit Wageningen en omgeving. De permacultuurtuin van Ecodorp Ppauw, het Centrum voor Genetische Bronnen en mede-organisator Boerengroep presenteerden zich en een groep studenten heeft ambitieuze plannen voor zadensoevereiniteit in de regio. Het is duidelijk dat het verbouwen van bijzondere gewassen en het zelf vermeerderen van zaden leeft in Wageningen en omgeving.

Het workshopprogramma zat vol met interessante lezingen en discussies. Een van de hoogtepunten was de presentatie van het Monsanto Tribunaal door documentairemaakster Marie-Monique Robin en Olivier de Schutter, voormalig VN-rapporteur voor voedselzekerheid. De collegezaal barstte uit haar voegen met mensen die wilden horen hoe in oktober beschuldigingen van schade aan mens en milieu aan het adres van chemie- en zadengigant Monsanto onderbouwd zullen worden.

De serie workshops over het zelf telen van zaden was ook ontzettend populair. Tuinder en permacultuurdocent Linder van den Heerik trapte af met een afgeladen sessie waarin hij mensen de basis over "seed saving" meegaf. Omslag presenteerde vervolgens de DVD From Seed to Seed met 7 uur instructies over hoe je zaden bewaart van allerlei verschillende gewassen. Janneke Tops presenteerde niet alleen haar nieuwe boek 'Zelf zaden telen' maar verzorgde ook een workshop over dit onderwerp.

Reclaim the Seeds met al zijn deelnemers geeft nu al voor het vijfde jaar een duidelijke boodschap af: de agrarische biodiversiteit en de beschikbaarheid van zaden is zeer belangrijk, het vermeerderen, hergebruiken, ruilen én verhandelen van zaden moet zijn toegestaan. Het gaat om levende organismen die het resultaat zijn van duizenden jaren landbouw. Dat kun je niet bezitten en het gebruik van gewassen mag niet worden beperkt door patenten. Alleen zo kan de duurzame, lokale landbouw een tegenwicht bieden aan de groeiende greep die grote bedrijven als Monsanto hebben op de zadenmarkt en de landbouw in het algemeen.

Zondag 14 februari stond in het teken van lokale moestuinprojecten. De Creative Garden bij de Hoge Born verzorgde een rondleiding langs hun bostuin, aquaponics-kas en de andere projecten die ze aan het opstarten zijn. Bij het Ecodorp Ppauw werd vanwege de natte sneeuw vooral door de grote ramen naar de tuin gekeken, onder het genot van koffie, zelfgemaakt gebak en een zelfgebouwde rocket stove. Vanwege de beroerde tuinweer was de opkomst bij deze beide boeiende projecten helaas niet zo groot.

Dit jaar vindt er ook een Reclaim the Seeds evenement plaats in België. Iedereen die de beurs in Wageningen heeft gemist kan op 27 februari terecht in Lier, in de buurt van Antwerpen. Ook daar kun je een combinatie verwachten van biodiverse kramen en een boeiend workshopprogramma.

Organisatoren: ASEED en de Boerengroep





-- Klik hier voor de algemene verslagen van eerdere edities in Groningen en Driebergen en voor een overzicht van de verslagen van workshops, presentaties en discussies van de afgelopen jaren. --