Reclaim the Seeds Amsterdam

Op 3 en 4 maart is Reclaim the Seeds bij de Fruittuin van West in Amsterdam. Bij deze biologisch-dynamische zelfplukboomgaard aan de westrand van Amsterdam zul je op de zaterdag volop zaden kunnen vinden en lezingen en workshops kunnen volgen over onderwerpen die te maken hebben met zaden, biodiversiteit en stadslandbouw. In Amsterdam zal er ook weer een zondagprogramma zijn waar je de handen uit de mouwen kunt steken.

De markt op zaterdag 3 maart zal iets kleiner zijn dan bij de 'landelijke' editie in Rotterdam een week eerder, maar toch hebben we een aantal interessante kraamhouders weten te strikken. Je zult er bijzondere zaden kopen kunnen kopen, maar we proberen juist ook het echte ruilen van zaden te stimuleren. Neem dus ook wat bewaarde zaden uit je eigen tuin mee indien je die hebt!
Op de markt zullen ook tuinprojecten uit de regio zich presenteren en kun je kennismaken met slimme technieken voor balkon- om moestuin.

Op de zaterdag kun je naast het workshopprogramma ook genieten van wat hapjes en drankjes en aan het eind van de dag zal er een band spelen bij het kampvuur.

Op zondag 4 maart is er een meewerkdag; je kunt helpen snoeien en de eerste tuinbonen bij de pluktuin kunnen de grond in. Daarnaast komen er fietsexcursies naar diverse tuinprojecten in de omgeving. De dag zal worden afgesloten met een protest-fietstocht naar de Boterbloem, een biologische boerderij aan de rand van Amsterdam die wordt bedreigd door een bedrijventerrein.

We zijn nog druk bezig met het programma. Meer informatie zal zo spoedig mogelijk worden bekendgemaakt.

De Fruittuin van West is een relatief nieuwe boomgaard in het oude tuinbouwgebied de Tuinen van West. Wil Sturkenboom heeft hier vele soorten appels, peren, kersen, frambozen en andere fruit aangeplant. Als het rijp is mag het fruit door de bezoekers zelf worden geplukt. Tussen de bomen scharrelen vele kippen rond. Daarnaast wordt er witlof geteeld (dat je ook zelf mag oogsten) en is er een winkel en café. Het hele jaar rond is er wel wat te beleven bij de Fruittuin en het trekt dan ook vele bezoekers, zowel uit Amsterdam West als uit de rest van de stad. De Fruittuin wilde graag samenwerken met Reclaim the Seeds om deze zadenbeurs na jaren weer terug naar Amsterdam te halen. Op het terrein van de Fruittuin is ook de Pluktuin gevestigd. Dit is een kleine tuinderij waar leden langs kunnen komen om zelf hun potie groente te komen oogsten. Het is gaat dus om een zogenaamde CSA (Community Supported Agriculture).

Naast mensen van de Fruittuin van West wordt dit Reclaim the Seeds weekend georganiseerd door ASEED en de stadslandbouworganisatie Cityplot.