Programma Reclaim the Seeds 2018 in Rottedam

Op het programma staat een aantal onderwerpen die bijna elk jaar wel terugkomen omdat ze nu eenmaal tot de kern van Reclaim the Seeds horen. Hierbij gaat het uiteraard om een lezing over het zelf winnen en bewaren van zaden, maar ook om updates over de regelgeving rond patenten en de zadenwetgeving. De overname van Monsanto door Bayer krijgt uiteraard de nodige aandacht. Ook komt er weer een update over de relatie tussen klimaatverandering en landbouw.

Stadslandbouw
Elk jaar zijn er ook workshops voor beginnende moestuinders. Dit is er vanwege de combinatie met ERGroeit nog meer aandacht voor stadslandbouw. Van 'wildplukken in de stad' via 'moestuinieren voor beginners' en het 'zelf opzetten van een teeltplan' naar 'zelfvoorzienend leven'. Je kunt ook zelf zien hoe je een wormencompostbak in elkaar zet en je kunt wijzer worden over voedselbossen.

Thema: innovatie van onderop
Omdat Reclaim the Seeds + ERGroeit in BlueCity plaatsvindt is er gekozen om extra aandacht te geven aan innovatie. In het gebouw zitten diverse kleinschalige projecten die op innovatieve wijze bezig zijn met landbouw, voedsel en duurzaamheid. Paddenstoelen telen op koffieprut, creatief hergebruik van oude bouwmaterialen en het maken van leer van fruit. Ze creŽren een wereld waar afval niet bestaat.
Met het workshopprogramma sluiten we hierop aan met een workshop over participatieve veredeling waarbij boeren samen nieuwe rassen ontwikkelen in plaats van zich afhankelijk te maken van de producten van grote zaadbedrijven. Ook komt er een lezing over nieuwe soorten gentech waarbij de haken en ogen aan deze technieken worden besproken.
Aan een programmaonderdeel over innovatieve hardware (gereedschap en kleine machines) voor de kleinschalige landbouw wordt nog gewerkt, onder voorbehoud dus. En er komt uiteraard een rondleiding door het gebouw met uitleg over de aanwezige bedrijfjes en projecten.

Meer informatie over het workshopprogramma volgt binnenkort op deze pagina. Nog even geduld ...